Sări la conţinut

Cele 5 modalitati ale fiintei

aprilie 3, 2011

Teoria celor cinci elemente (WU XING)

Ce reprezinta teoria celor cinci elemente?Aceasta teorie a aparut în China în perioada dinastiilor Yin şi Zhou (sec. XVI – 221 î.e.n.). Ea îsi are originea în vremuri stravechi, când taoistii, observau  şi notau cele mai subtile schimbari ale Naturii, orientându-si viata si activitaţile în funcţie de acestea. Filosofia chineza considera ca toate fenomenele din Univers corespund în Natura unuia sau altuia dintre cele cinci elemente iar acestea se afla într-o mişcare şi transformare continua. Apa,  lemnul,  focul,  pamântul şi metalul sunt considerate ca fiind cele  cinci elemente indispensabile pentru mentinerea a tot ce este viu, reprezentând totodata si starile care stau la baza transformarilor din Natura.

Cele cinci elemente si caracteristicile lor

APA: intuitiv, sensibil, creativ, flexibil

LEMNUL: generos, expansiv, entuziast, cooperant

FOCUL: dinamic, nelinistit, competitiv

PAMANTUL: stabil, ambitios, disciplinat

METALUL: puternic, perseverent, rezervat, sofisticat

Interdependenta dintre elemente

Relatia de generare

APA hraneşte LEMNUL

LEMNUL alimenteaza FOCUL

FOCUL naşte PAMANTUL (cenuşa)

In PAMANT apare METALUL

METALUL (prin condensare) duce la aparitia APEI

Relatia de control (reglare) vs opozitie

APA (RINICHI) controleaza FOCUL (INIMA)

FOCUL (INIMA) controleaza METALUL (PLAMANII)

METALUL (PLAMANII) controleaza LEMNUL (FICATUL)

LEMNUL (FICATUL) controleaza PAMANTUL (SPLINA)

PAMANTUL (SPLINA) controleaza APA (RINICHI)

Exemplu 1: Daca cineva plange prea mult sau se simte trist si melancolic, aplicand Teoria celor cinci elemente putem observa ca toate acestea au legatura cu elemental Metal, ceea ce poate indica un dezechilibru la nivelul plamanilor. Avand aceasta informatie se pot face pasii necesari pentru a echilibra energia si a va proteja sanatatea. Astfel, in acest caz sunt importante urmatoarele informatii: – evitarea mancarurilor picante,

– practicarea exercitiilor de Qigong  pentru a echilibra circulatia energiei in organism,

– folosirea acupuncturii pentru echilibrarea energiei la nivelul plamanilor si a organelor de legatura.

Exemplu 2   Un barbat s-a certat cu nevasta la micul dejun. El a devenit foarte furios si nu a mai apucat sa manance. In scurt timp dupa aceea el s-a prezentat la clinica acuzand crampe in partea dreapta jos, stare de greata, culoarea verzuie a fetei si o durere de cap frontala ceea ce i-a afectat vederea. Teoria celor cinci elemente spune ca:

1. Furia este emotia elementului Lemn

2. Posibila durere la nivelul vezicii biliare – organ Yang al elementului Lemn

3. Greata este direct legata de Stomac, iar acesta este organul Yang al elementului Pamant

4. Verde este culoarea elementului Lemn

5. Ochii reprezinta organul de “deschidere” a elementului Lemn. Astfel, in acest caz, elementul Lemn s-a dezechilibrat si a afectat elementul Pamant.

Conceptul primitiv al celor cinci elemente s-a dezvoltat ulterior într-o teorie complexã si împreunã cu teoria Yin – Yang a servit drept metoda si instrument teoretic pentru analizarea şi întelegerea tuturor fenomenelor. In medicina tradiţionala chineza, teoria celor cinci elemente este aplicatã pentru a explica natura organelor deţinatoare de energie şi a celor ce transporta energia, legaturile dintre ele, precum şi relaţiile dintre om şi lumea naturalã. Aplicabilitatea Teoriei celor cinci elemente Aceasta teorie se poate aplica cu succes în multe domenii, în astrologie, medicina (traditionala chineza), artele martiale, feng shui etc. Astrologia chineza In astrología chineza se iau in calcul aceeasi parametrii ca si in astrologia occidentala (ziua, luna,anul, locul si ora cat mai exacta a nasterii). Astfel se stabileste tipologia unei persoane, problemele care o pot afecta mai usor etc.  De exemplu daca energia unui organ scade atunci apar probleme si la nivel fizic si la nivel comportamental. Astfel, prin aplicarea Teoriei celor cinci elemente se poate restabili echilibrul interior.

Modul de percepere sau modul cum ne prezentam celor din jur este reprezentat de semnul zodiacal din anul nasterii. Iar ascendentul este dat de ora de nastere, iar acesta ne determina personalitatea.  In astrología chineza exista un ciclu de 60 de ani si reprezinta rezultatul combinatiei celor 12 semne zodiacale cu cele 5 elemente. Astfel, de exemplu o data la 12 ani vom avea acelasi semn zodiacal dar cu element diferit. (ex. Caine de Lemn, Caine de Foc, Caine de Pamant, Caine de Metal, Caine de Apa).  Motivatia interioara cat si compatibilitatea cu cei din jur se poate analiza prin semnul zodiacal dat de luna de la nastere.  De exemplu, sa presupunem ca cineva este nascut in  1953, anul Sarpelui. Deoarece ultimul numar din anul nasterii este 3, elementul ei este Apa, astfel ea s-a nascut in anul Sarpelui de Apa.

(cerulinstelat.ro)

Lasă un comentariu

Lasă un comentariu